Frågor och svar runt tårtvärlden.

Hittar du inte svar på just Din fråga, maila oss gärna så hjälper vi Dig!

 

☛ Hur långt i förväg kan jag göra min tårta innan den ska ätas? 

Dina bottnar kan du baka långt i förväg. De kan du förvara i frys i upp till 3 månader. Fyll din tårta 1-2 dagar före, gärna då genom att gjuta den i din bakform så att den får en fin form. Låt den stå över natten i kylen så att den blir fast. Antingen så tar du ut den dagen före och täcker och dekorerar eller samma dag.


☛ 
När kan jag täcka min tårta med sockerpasta? 

Du kan täcka din tårta 1-2 dagar före servering.

 

 Kan jag frysa en tårta täckt med sockerpasta? 

Ja, du kan frysa den, men i o m upptiningen så kommer ytan kondenseras, svettas och börja smälta. Om du vill frysa den ändå så kan du inte ha den fryst mer än i 3 månader om du har gräddfyllningar.


 Hur förvarar jag överbliven kristyr och hur länge?

Kristyren förvarar du i en lufttät burk i rumstemperatur. Detta om den är gjord på äggvite pulver/ meringue powder, i upp till 1 månad. Gör du den på färsk äggvita kan du inte spara den mer än i 1-2 dagar då den härsknar fort.


 Hur förvarar jag överbliven smörkräm? 

Den kan du förvara i kyl i ca 1 vecka.

 Kan jag smaksätta kristyr för den smakar bara sött?

Du smaksätta kristyren med smakämnen som tex citron, men du kommer aldrig kunna få den att smaka citron utan att vara söt, själva kristyren görs ju på i princip bara socker och det är svårt att dölja.

De enda smaksättare du bör hålla dig borta ifrån är de som är oljebaserade, detta för att kristyren är känslig mot fett och kommer spricka vid torkning.

 

 Jag styker mina tårtor med smörkräm, hur får jag den slät?

För att få smörkrämen slät stryk först ett sk ”crumblayer”, ett tunnt lager, så att alla smulor fastnar där. Ställ sedan in tårtan i kylen ca 30min. Stryk därefter tårtan så lätt som möjligt med ett sista lager smörkräm, skölj gärna din palett under varmt vatten för detta. Sätt sedan tårtan i kylen nån timme. När du sedan tar ut den lägger du tex smörpappar mot ytan och stryker lätt med handen, värmen från handen tar nu bort eventuella streck och linjer. Fortsätt tills du är nöjd.

☛ Vad använder jag pulverfärger till?

Pulerfärgerna används primärt till att skapa effekter på sugarflowers, men även på kristyrblommor blir det väldigt effektfullt. De torrborstas med pensel på blad/blommor etc. De är väldigt trevliga att använda för schabloner på tårtan. Använd då skumgummi tvättlappar för att få bästa resultat när du ska stryka schablonen.

☛ Måste jag fodra sockerpastan?

Det är många saker som påverkar sockerpastan. Det första är vilket märke du använder, vissa märken är mer tåliga än andra. För att inte riskera något, om du inte testat tidigare, kan det vara bra att stryka lite smör på sockerpastan om den ska läggas direkt på grädde/mousse.

☛ Vad ska jag fodra pastan med? 

Om du ändå vill fodra din pasta så gör du det bäst med antingen ett tunnt lager smörkräm på tårtan, du kan även fodra med kristyr, pensla med olja, marmelad mm.

☛ Varför blir det en kladdig vätska mot fatet när den stått i kylen?

Om pastan är något för tunn eller om det är mycket fukt i kylen kommer den sega vätskan att krypa ut där nere. Lättast att undvika att tårtan blir ful är att då låta bli att sätta dit den nedre kantbården eller dekoren förrän samma dag, då är det enkelt att bara torka bort vätskan och sedan lägga kantbård/dekor.

☛ Pastan är kladdig även ute vid servering?

Under slutet av juli, augusti och ev början av september har vi ibland väldigt varmt samt hög luftfuktighet, detta går inte att påverka eller motverka, du kan trösta dig med att alla som gör tårtor just då har samma problem. Är det kladdigt att kavla så använd maizena stärkelse på bordet så fastnar den inte.

☛ Vad använder jag pastafärger till?

Pasta färger knådar du in i din pasta för att få en önskvärd färg eller färgar smörkräm samt kristyr. Du kan även måla med den. Om du lägger lite färg på en palett eller ett fat med lite vatten och blandar till lämplig konsistens att måla med. Pasta färgen kan du även blanda i mjukostar, spagetti vattnet mm, allt går att färga med dessa.

☛ Kan jag använda karamellfärger från affären att färga med?

Ja, det kan du, men tänk på att dessa färger är vattenbaserade vilket gör att din pasta/kristyr etc blir påverkad och mer kladdig än med pastafärger.

☛ Jag färgar med svart, men det blir bara grått?

Det är svårt att färga svart. Först ska man tänka på att man blandar svart med vitt- detta blir grått. Sedan krävs det mycket färg av svart pga att de partiklar som gör färgen svart fort är inte av ätbar karaktär, och när dessa tas bort måste man använda mer färg. TIPS! Blanda gärna lite svart pulverfärg i pastan samtidigt så går det lite fortare och blir inte lika kladdigt.

☛ Jag färgar med röd färg, men det blir aldrig rött?

Svaret är detsamma som vid frågan ovan om svart.

☛ Hur får jag tårtans kanter att bli raka?

Genom att ”gjuta” din tårta i den bakform du använt. Lägg en isärklippt plastpåse i bakformen- lägg första lagret med anslag- fyllning- anslag osv, tills du fyllt med de fyllningar du önskar. Låt nu tårtan stå i kylen i formen över natten så att alla fyllningar får bli riktigt fasta. Rekommenderar  mousse fyllningar då de blir väldigt stadiga. Dan efter är det bara att stjälpa upp tårtan och ev stryka rent kanterna.

☛ Vad ska oblatbilder ligga på för bästa resultat?

Oblatbilderna blir bäst om de läggs direkt på grädde. Gärna ett par timmar innan servering. De får fukt av grädden och mjuknar samt lägger sig ner slätt. Det går bra att lägga dem på sockerpasta, men då behöver ni tillföra fukt åt bilden genom att lägga grädde under själva bilden alternativt spraya pastan med vatten. Den kommer se lite lustig ut när den mjuknar genom att bubbla olika, men det ger med sig när den legat ett par timmar.

☛ Kan man frysa mousser?

Det går jättebra att frysa mousserna, dock inte den vita chokladmoussen, den blir gärna strimmig när den tinar samt smälter gärna.

☛ Hur kavlar jag sockerpastan?

Sockerpastan bör inte kavlas tunnare än 2mm, optimal tjocklek är 3mm. Blir den för tunn ser man fyllningarna igenom.

☛ Vad är skillnaden på icing och royal icing?

Icing är det engelska ordet för smörkräm medans royal icing är det engelska ordet på kristyr.

☛ Hur gör jag kristyr?

Den kristyr vi rekomenderar är den som görs på meringue powder. Dels för smak samt för möjligheterna att lättare göra olika konsistens beroende på ändamålet för spritsningen. Men givetvis går det bra att göra den även på färsk äggvita.

Om Meringue: 3msk pulver vispas med 6msk varmt vatten till fluffig konsistens. Rör sedan ned ca 500gram florsocker i ca 10 minuter.

☛ Kan man färga marsipan vit?

Ja. Det du behöver är vit pastafärg och lite tålamod, men det är fullt möjligt. För att speeda upp den processen är det en bra ide att blanda i lite sockerpasta. Dels blir den vit snabbare samt mer lätarbetad men kommer behålla marsipansmaken. Blanda ca 50/50 eller 25/75 (sockerpasta/marsipan).

☛ Kan jag ha smörkräm under/på sockerpastan?

Ja.

Vad är en torrboll?

Torrbollar finns att köpa på tex Claes Ohlsson. Det är en behållare som suger upp fukt i sin omgivning, tex i kylskåpet.

CMC eller Gum Traganth vad är det?

Cmc är den syntetiska varianten av GumTraganth som kommer från växt sav och CMC är det syntetiskt framtagna. Om du vill göra din egen modellerings pasta så knådar du in 1 tsk av detta pulver i 250g av din socker pasta. Fördelen är att du aldrig kommer ha modelleringspasta som ligger och blir gammal och torkar eftersom du bara behöver blanda den mängd du behöver och sockerpastan är ju betydligt mycket lättare att spara utan att den torkar.

☛ GUIDE till sockerpastor?

Sockerpasta
Används för att täcka tårtor. Den är alltid mjuk. Kan användas till enklare dekor under våra kallare säsonger, dock ej juli-september som är varma och fuktiga.

Modellerings pasta
Används för modellering av enklare figurer och många blommor. Pastan torkar på ytan men är mjuk invändigt. Finns som färdig produkt eller så gör du den enkelt själv genom att knåda in CMC, se punkt ovan.

Flower/Gum paste
Används nästan enkom för sugarflowers som binds på tråd för att bindas som blombuketter. Även för kläder på skulpterade figurer då den skall kavlas flor tunnt eller för t ex monogram

Pastillage
Används vid behov att bygga konstruktioner som måste vara helt hårda, t ex hus, trappor, bakgrunder, ställningar etc