Här hittar du frågor och svar från kunder.
Vill du ha svar på just din fråga så maila till info@cakedesign.se

Hur långt i förväg kan jag göra min tårta innan den ska ätas?
Bottnar kan du baka långt i förväg. Dessa kan du förvara i frys i upp till 3 månader. Fyll din tårta 1-2 dagar före, gärna då genom att gjuta den i din bakform så att den får en fin form. Låt den stå över natten i kylen så att den blir fast. Antingen så tar du ut den dagen före och täcker och dekorerar eller samma dag.

När kan jag täcka min tårta med sockerpasta?
Du kan täcka din tårta 1-2 dagar före servering.

 Kan jag frysa en tårta täckt med sockerpasta?
I och med upptiningen så kommer ytan kondenseras, svettas och börja smälta. Om du vill frysa den ändå så kan du inte ha den fryst mer än i 3 månader om du har gräddfyllningar.

Hur förvarar jag överbliven kristyr och hur länge?
Kristyren förvarar du i en lufttät burk i kylen. Om kristyren är gjord på äggvite pulver/ meringue powder håller den ett par veckor men är den gjord på färsk äggvita kan du inte spara den mer än i 1-2 dagar. Kristyren är fastast när den är nygjord och lämpar sig då bäst att spritsa mönster med.

Hur förvarar jag överbliven smörkräm?
Den kan du förvara i kyl i ca 1 vecka. Ev överbliven smörkräm går även utmärkt att frysa. Ta fram den i god tid för att tina och vispa upp den innan användning så den blir fluffig och fin igen.

Hur spacklar jag tårtan slät med smörkräm?
För att få smörkrämen slät stryk först ett sk ”crumblayer”, ett tunnt lager, så att alla smulor fastnar där. Ställ sedan in tårtan i kylen ca 30min. Stryk därefter tårtan så lätt som möjligt med ett sista lager smörkräm, skölj gärna din palett under varmt vatten för detta. Sätt sedan tårtan i kylen nån timme. När du sedan tar ut den lägger du tex smörpappar mot ytan och stryker lätt med handen, värmen från handen tar nu bort eventuella streck och linjer. Fortsätt tills du är nöjd.

Varför blir det en kladdig vätska mot fatet när den stått i kylen?
Om pastan är något för tunn eller om det är mycket fukt i kylen kan ev fyllning ”krypa ut” nertill på tårtan. Lättast att undvika att tårtan blir ful är att då låta bli att sätta dit den nedre kantbården eller dekoren förrän samma dag, då är det enkelt att bara torka bort vätskan och sedan lägga kantbård/dekor.

Pastan är kladdig även ute vid servering?
Under slutet av juli, augusti och ev början av september har vi ibland väldigt varmt samt hög luftfuktighet, detta går inte att påverka eller motverka, du kan trösta dig med att alla som gör tårtor just då har samma problem. Är det kladdigt att kavla så använd maizena stärkelse på bordet så fastnar den inte.

Hur får jag tårtans kanter att bli raka?
Genom att ”gjuta” din tårta i den bakform du använt när du bakar. Lägg plastfolie i bakformen. Lägg första tårtbotten längst ned, spritsa en kant med smörkräm längst med ytterkanten på botten och lägg fyllning i mitten, lägg nästa tårtbotten, spritsa runt kanterna med smörkräm och lägg i fyllning. Fortsätt så tills du fått så många lager du önskar. Låt nu tårtan stå i kylen i formen över natten så att alla fyllningar får bli riktigt fasta. Rekommenderar mousse fyllningar då de blir väldigt stadiga. Dan efter är det bara att stjälpa upp tårtan och ev stryka rent kanterna. Att spritsa med smörkräm längst ut med kanterna innan fyllningen läggs dit förhindrar att fyllningen kryper ut och gör att tårtan håller formen bättre.

Vad ska oblatbilder ligga på för bästa resultat?
Oblatbilderna blir bäst om de läggs direkt på grädde ca 2 timmar innan servering. De får fukt av grädden och mjuknar samt lägger sig ner slätt. Det går bra att lägga dem på sockerpasta/marsipan, men då behöver man tillföra lite fukt genom att lägga grädde under själva bilden alternativt pensla  pastan med lite vatten. Den kommer se lite lustig ut när den mjuknar genom att bubbla olika, men det ger med sig när den legat ett par timmar

Kan man frysa mousser?
Det går jättebra att frysa mousserna vi säljer, dock inte den vita chokladmoussen, den kan bli strimmig när den tinar samt smälter gärna.

CMC eller Gum Traganth vad är det?
CMC är den syntetiska varianten av GumTraganth (som kommer från växtsav) och CMC är det syntetiskt framtagna. Om du vill göra din egen modellerings pasta så knådar du in 1 tsk av detta pulver i 250g socker pasta. Fördelen är att du aldrig kommer ha modelleringspasta som ligger och blir gammal och torkar eftersom du bara behöver blanda den mängd du behöver och sockerpastan är betydligt mycket lättare att spara utan att den torkar. Du kan även göra eget lim med CMC. Blanda ut en halv tsk i ca 1,5 dl vatten. Det kommer vara klumpigt i början. Låt stå ett par timmar/över natten och blanda runt då och då. Är limmet för tjockt när det är klart är det bara att späda ut med vatten. Färdigt lim förvaras i kyl.