En väldigt vanlig fråga är ”hur stor tårta måste jag göra och hur mycket sockerpasta/marsipan behöver jag för att täcka”.

Svaret beror på vilken typ av tårta du gör, en mäktig chokladtårta ger såklart fler bitar än en gräddtårta med jordgubbar.

I exemplen nedan utgår vi ifrån en tårta fylld med mousse, spacklad med smörkräm/ganache och täckt med sockerpasta/marsipan som är ca 8 cm hög.

Kavla inte ut sockerpasta/marsipan för tunt. Ett tunt lager gör att ojämnheter lättare syns och att den kan gå sönder. Ca 3 mm är en bra tjocklek. Det är bra att ha lite tillgodo när man kavlar sockerpasta/marsipan då det blir lättare att täcka tårtan snyggt.

Ett tips är att mäta över den färdigspacklade tårtan med ett snöre för att se om den utkavlade pastan kommer täcka. Du bör ha en bit till godo för att vara säker på att den kommer täcka hela vägen ned på tårtan och sedan skära av överflödig pasta/marsipan längst ned mot brickan.